Den centrala förhandlingen

 

SACO-S har tecknat avtal för 80 000 akademiker

 
Saco-S och Arbetsgivarverket har efter några veckors förhandlingar kommit överens om förändringar i kollektivavtalet på det statliga området.

Lena Emanuelsson, ordförande i Saco-S säger att Arbetsgivarverkets yrkanden om Trygghetsavtalet och Pensionsavtalet har varit besvärliga att hantera. Inom båda områdena finns nu överenskommelser om fortsatt partsgemensamt arbete.

- Vi är särskilt nöjda med att vi har säkrat att visstidsanställda även i fortsättningen kommer att omfattas av omställningsåtgärder även i de fall anställningen löper ut som planerat. I de förhandlingar som vi nu har framför oss kommer vi att arbeta för att skapa en bra balans mellan kvalifikationskrav och förmånspaket. Möjligheten att själv välja pensionsersättning i samband med arbetsbrist kommer att försvinna, men vi fortsätter förhandla om övergångsbestämmelser och om övriga regler som rör möjligheten till pensionsersättning, säger Lena Emanuelsson, ordförande i Saco-S.

I överenskommelsen kring en översyn av pensionsavtalet har Saco-S uppnått sin målsättning att inleda arbetet med fakta och analys som gäller de särskilda förutsättningar som finns på det statliga området.
 
- Vi är också överens om några viktiga utgångspunkter för arbetet, bland dem kan nämnas bra pensioner, lösningar som bidrar till stabilitet och förutsägbarhet, pensionsbestämmelser som utformas med beaktande av ansvars- och riskfördelning mellan arbetsgivaren och arbetstagaren och att pensionsbestämmelserna ska stödja arbetslinjen och ett längre arbetsliv. I avtalstexten har Saco-S framhållit vikten av att de värden som finns i PA 03 (pensionsavtalet) tas om hand i ett nytt system, säger Lena Emanuelsson.

I överenskommelsen har Saco-S fått gehör för yrkandet om att inom ramen för Partsrådets verksamhet fortsätta arbeta med arbetsområde (AO) lokal samverkan. Det gör att det även fortsättningsvis finns fyra arbetsområden. Förutom AO lönebildning och AO ständig förändring finns ett nytt AO arbetsmiljö vilket innefattar nuvarande AO Hot och våld samt en ny inriktning som rör arbetsmiljöutbildning. Eftersom Partsrådet har mycket god ekonomi har Saco-S gått med på ett tidsbegränsat uppehåll av avgiften.

Här hittar du även en ppt-presentation som är avsedd att användas då avtalet presenteras i olika sammanhang.



[Källa SACO-S]


Det är ovanligt många svåra frågor som ligger på förhandlingsbordet i årets avtalsförhandlingar för akademiker inom staten. Arbetsgivaren har sagt upp trygghetsavtalet och vill omförhandla pensionsavtalet. Men Lena Emanuelsson, ordförande i Saco-S är förhoppningsfull.


- Det är svåra områden, men jag tror att vi ska kunna hitta lösningar. Planen är att vi ska vara klara i månadsskiftet september-oktober, säger Lena Emanuelsson
Saco-S har ett tillsvidareavtal men eftersom motparten Arbetsgivarverket vill förhandla flera stora frågor med alla parter så finns även akademiker i staten med i höstens avtalsförhandlingar. Arbetsgivarna har sagt upp trygghetsavtalet, som bland annat ger stöd till uppsagda tjänstemän inom staten.
Arbetsgivarverket vill förändra trygghetsavtalet till ett omställningsavtal med större fokus på arbetslinjen.
- Arbetsgivaren vill minska det ekonomiska stödet till förmån för mer aktiva åtgärder Vi tycker det är bra att våra medlemmar får stöd att snabbt hitta nytt  arbete. Men inte så sällan behöver man även ekonomisk hjälp i en sådan process, säger Lena Emanuelsson.
- Vi motsätter oss också att arbetsgivaren vill ändra så att bara personer som blir uppsagda på grund av arbetsbrist får stöd. Vi har många tidsbegränsat anställda inom staten som efter tre år omfattas av trygghetsavtalet. De skulle stå utanför trygghetsavtalet om arbetsgivaren får igenom sin linje.
 
Arbetsgivarverket vill även förhandla om pensionsavtalet, som i dag är ett förmånsbestämt avtal.
- Innan vi ändrar i avtalet måste det till ett gediget analysarbete kring vilka konsekvenser det skulle få. Det är ett arbete som måste få ta tid. Det är viktigt att  våra medlemmar har bra och trygga pensioner, säger Lena Emanuelsson.

[Källa SACO-S]

Läs om avtalets uppsägning klick